wykropkowana

Temat: Dietetyk - fachowa pomoc w sprawach odżywiania
...rozpoczyna się z chwilą, kiedy kęs pokarmu znajdzie się w jamie ustnej. Jeśli przesuwa się on zbyt szybko ( efekt słynnego powiedzonka większości z naszych rodziców : „jaki do jedzenia taki do roboty”), nie jest dokładnie trawiony. Efektem tego zaburzenia są biegunki oraz bolesne skurcze jelit. Natomiast zbyt wolne tempo i złe łączenia grup pokarmowych powodują jego fermentację. W wyniku tego procesu wytwarzane są w jelicie rozdymające gazy. Odczuwamy wówczas bolesne wzdęcia i zaparcia. Powodem wzdęć może też być picie napojów gazowanych (np. coca-coli), brak w jelicie dostatecznej ilości laktazy, enzymu trawiącego laktozę. Podobny objaw wywołują niestrawione resztki niektórych pokarmów zalegające w jelicie grubym. Najbardziej "niebezpieczne" są niedokładnie pogryzione fasola, groch, kapusta, kalafior, brukselka, cebula,...
Źródło: forumgliwice.com/viewtopic.php?t=3214



  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • sylwina.xlx.pl