wykropkowana
Temat: Artykuły sezonowe
...kupuję w herbaciarniach, a jeśli chciałabyś się pokusić i przygotować własnoręcznie, oto przepis z 1930r podaję za Monatową :-)
,,...obrać starannie każdy listek z białych końców i żółtych środków, zważyć ją a następnie sparzyć wrzącą wodą, aby z niej gorycz wyszła i odcedzić na sito. Gdy dobrze z wody osiąknie, skropić ją cytryną dla nabrania napowrót różowego koloru i kwaskowatego smaku, rozskubać listeczki palcami i wrzucić do gorącego, gęstego syropu, zrobionego z 2 kg cukru licząc na 1/2 kg róży. (Jeśli róża ma być nie do jedzenia, lecz tylko do ciasta, można dać cukru tylko 1i1/2 kg lub 1 kg). Pozostawić w nim różę do następnego dnia, potrząsając parę razy naczyniem i mieszając łyżką, aby listki pojedynczo się rozdzieliły. Nazajutrz smażyć na wolnym ogniu, aż róża nabierze przezroczystosci, wyszumować i...
Źródło: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=157751