wykropkowana

Temat: Artykuł Tomka Kopyry: "Best before" czy "termin przydatności" - komentarze
...by był ciągły ruch w interesie, by się nie psuły, przechowywane w złych warunkach. W końcu jeśli piwo opuszcza browar to po to, by zostać sprzedane, nie by leżało nie wiadomo gdzie. Z tym więc wiąże się kolejny mit: browary wmawiają konsumentom, że dostarczają optymalnego piwa, już gotowego do spożycia. A mniejsze browary? Pewnie zdają sobie sprawę z niedoskonałości swojego parku maszynowego, wystarczy brak należytej higieny, lub stare rozlewarki, które wraz z piwem aplikują pewne ilości tlenu i smak szybko trąci pleśnią. No i kluczowa sprawa: przechowywanie w sklepie. Część piw leży na półkach, część w lodówkach. Jeśli piwo poleży na półce sklepowej przez rok, to pewnie różnica temperatur między najzimniejszą a najcieplejszą sięga 20 st. C. Co więc najlepiej zrobić z dobrym piwem. Kupić go jako świeże, a potem leżakować w domu w odpowiednich i...
Źródło: browar.biz/forum/showthread.php?t=81676



Temat: Piwo z puszek
...napełnienie puszki może być problemem. Puszka dostarczona od producenta w założeniu jest sterylna pozbawiona podłoża na którym mogłyby się rozwinąć drobnoustroje. Podobnie jest z butelką dostarczaną od producenta, wystarczy przepłukać zimną wodą i jest ok. można jedynie zastosować lampę UV w celu "zabicia" mikroorganizmów znajdujących się w wodzie. Powiem ze ja tez nie widzialem takiej rozlewarki, co nie znaczy ze ich nie ma :D Ale czasem zglembiam temat literaturowo i np. znajduje -> "Technologia piwa i słodu" - Wolfgang Kunze str. 521 rozdział 5.5.5.2 Rozlewarka do puszek z napełnianiem wg. objętości. Kronesa VOC bodajze, daje do puszki pare o temp 110 C przez 1s, potem przeplukiwanie CO2 i napelnianie. Z ta butelka to roznie bywa, bo z praktycznego przykladu wiem ze do myjki trafia mieszanka butelek od producenta i ze...
Źródło: browar.biz/forum/showthread.php?t=26992


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • sylwina.xlx.pl