wykropkowana

Temat: Brokuły z twarogiem
...g brokułów 30 g masła 200 g twarogu 100 g żółtego sera 170 ml śmietany 4 jajka 3 łyżki stołowe mąki ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej sól pieprz 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka oleju Sos: 25 g masła 2 łyżki mąki ½ szklanki śmietany szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Rozgrzać piekarnik. Umyte i osączone brokuły podzielić na mniejsze różyczki i ułożyć je w salaterce. Dodać olej, śmietanę, pokruszony twaróg, rozkłócone jajka, mąkę i gałkę muszkatołową, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem i jeszcze raz wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i posypać kaszą manną. Przełożyć do niego brokuły z twarogiem, z wierzchu posypać startym żółtym serem i wstawić do piekarnika na ok. 50 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni. Przygotować w międzyczasie sos: w małym rondelku roztopić masło, dodać mąkę i...
Źródło: softland.org.pl/index.php?showtopic=134709



Temat: PORA NA KURCZAKA
Lasagne z kurczakiem Składniki: 455 g filetów z udek kurczaka sól i pieprz 1 1/2 szklanki sosu pomidorowego 225 g gotowych płatów lasagne 85 g pokrojonych w plasterki pieczarek Polewa 225 g sera ricotta 200 ml naturalnego jogurtu 2 łyżki startego sera romano lub parmezanu szczypta gałki muszkatołowej 2 lekko rozkłócone jajka Sposób przygotowania: 1 Zawinąć filety w folię i dokładnie pobić tłuczkiem. Przyprawić solą i pieprzem. 2 Natłuścić olejem formę do lasagne lub naczynie żaroodporne. Na dno wlać cienką warstwę sosu. W naczyniu z wodą namoczyć 3—4 płaty lasagne, ułożyć na dnie formy. Obficie polać sosem. Następnie nałożyć warstwę filetów, a na nich warstwę pieczarek. Namoczyć w wodzie kolejne 4 płaty lasagne i...
Źródło: nasz-babiniec.pl/forum/viewtopic.php?t=679


Temat: (ciasta) szarlotka
SZARLOTKA (wg Malagi) 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki gorącej wody 3-4 jabłka Wlać do rondelka gorącą wodę, wrzucić margarynę i podgrzewać do roztopienia. Zestawić garnek z ognia i poczekać, aż trochę przestygnie. Do wody z tłuszczem dodać kolejno cukier, mąkę, rozkłócone jajka, proszek do pieczenia i dokl;adnie wymieszać. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i ewentualnie posypanej bułką tartą (ja posypuję mąką). Jabłka obrać i przekroić na pół, wydrążyć, pokroić na plasterki i ciasno, pionowo ułożyć na wierzchu ciasta. Piec w temp. 180 stopni przez około 50 minut. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem i cynamonem, jeśli ktoś lubi.
Źródło: szyjemy-po-godzinach.pl/viewtopic.php?t=2128


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • sylwina.xlx.pl