wykropkowana

Temat: DOLCE VITA czyli skąd się bierze cukier
...Grecy i Rzymianie. Znali oni jednak również trzcinę cukrową, którą importowali z Indii (gdzie z kolei trafiła ona najprawdopodobniej z Polinezji). Przez wiele wieków tajemnice trzciny cukrowej były skrzętnie ukrywane, gdyż produkcja cukru stanowiła źródło ogromnych zysków. Sytuację tę zmieniła dopiero ekspansja arabska w VII wieku n.e. Arabowie opanowali Persję, gdzie poznali trzcinę, a później rozpowszechnili produkcję cukru z tej rośliny w Afryce Północnej i Hiszpanii. Pozostała część Europy o cukrze dowiedziała się dopiero za sprawą wypraw krzyżowych. Substancja ta przez długi okres pozostawała towarem luksusowym – na przykład w Londynie w XIV wieku funt cukru sprzedawano za dwa szylingi (w przeliczeniu na dzisiejsze warunki kilogram cukru kosztowałby ponad 450 PLN). Burak był chwastem Cukier w dalszym ciągu czekał na masowe rozpowszechnienie. Jeszcze w...
Źródło: jogin.hopto.org/forum/viewtopic.php?t=1634



  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • sylwina.xlx.pl